By-pass (Kalp Ameliyatı) Nedir Kimler By-Pass Ameliyatı olur
By-Pass, tıp dünyasında kalpte tıkanan damarları açmak ve onlara köprüler oluşturarak kalbin tekrar eskisi gibi sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla yapılan bir kalp ameliyatıdır. Bu cerrahi operasyonda kalpteki tıkanan veya sorunlu damarlar tespit edilir ve o bölgedeki damarlara köprüler oluşturularak (by-pass) damarların tekrardan sağlıklı bir biçimde çalışmaları amaçlanır.
By-Pass ameliyatı kalbinde damar tıkanıklığı olanlar için yapılabilir. Kalbinizde düzensizlik hissediyorsanız kalp damalarlarınızda tıkanıklık olabilir, yaşınızda 45 geçmiş ise düzenli olarak kalp grafikleri ile kalp damarlarınızın sağlığını kontrol ettirmelsiniz.
By-pass’ın türkçe karşılığı köprülemedir. Bu ameliyat vücudun atardamarların tıkayıcı hastalıklarda yapılan cerrahi bir iyileştirme yöntemidir. Belirli yerlerde daralma veya tıkanma oluşmuşsa veya buna bağlı olarak beslediği bölgelede kanı akışını taşıyamayan atardamarda tıkalı olan bölgenin ilerisinde vücudun başka bölgesinden hazırlanan damar yardımıyla köprü oluşturup kan ihtiyacının karşılanması için yapılan işlemdir.
Günümüzde koroner damar hastalıklarının görülme olasığına paralel olarak bir çok veya yaygın bir şekilde uygulanmakta olan ameliyatlardan dolayı by-pass ameliyatı duyulunca akla önce koroner damarlara yönelik bir ameliyat glemektedir. Koroner by-pass ameliyatı kalbi beslemekte olan atardamarlara koroner damar adı verilmektedir. Bu damarların daralması yada tıkanması söz konusu olduğunda koroner by-pass ameliyatı adı verilmektedir.
By-pass Ameliyatı Ne Kadar Sürer
Bu ameliyatta yapılacak cerrahi müdahaleye, yapılacak olan by-pass sayısına, aynı cerrahi müdahalede kalbe başka cerrahi müdahale yapılacak mı yapılmayacak mı ve önce herhangi bir kalp ameliyatı olunmuş mu durumlara göre süresi değişiklik göstermektedir.
Hangi Damarlara By-pass Ameliyatı Yapılır
Bir insanın kalbini 3 adet koroner damarla bunlarda çıkan dallar beslemektedir. Bu damarların dal sayısı, çapı ve beslemiş olduğu alanların genişliği insandan insana değişiklik göstermektedir. Koroner damarın çapı insan kalbinde genelde 1 ile 2.5 mm civarıdadır. Koroner anjiyografide tespi edilen kişinin damar miktarına göre genel olarak 1 mm üzerinde çapı bulunan damarların hemen hemen hepsine by-pass ameliyatı uygulanabilmektedir.