Google Hizmetlerindeki Ulaşım Erişim Sorununun Nedeni Belli oldu
Ulaştırma Bakanı tarafından son günlerde internet’in en büyük arama motoru ve servis ağına sahip olan google’ın neden yavaşladığı, neden google hizmetlerinie erişimlerde sorunlar yaşandığını google’ın Türkiye’ye olan 30 milyon TL’lik vergi borcundan dolayı yaşandığını belirtti..
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, erişimiengellenen ”Youtube” internet sitesine ilişkin, ”Maliye Bakanlığı, bu konuda bir takibata girişmiş ve firmaya mükellef olmamasına rağmen 30 milyon TL’lik bir vergi tahakkuku yapmıştır” dedi.
Yıldırım, Rixos Otel’de TCDD Bandırma Limanıişletme hakkı devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin imza töreninin ardındangazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldırım, ”Youtube” internet sitesineerişimin engellendiğinin hatırlatılarak, ”Buna yönelik Ulaştırma Bakanlığı ne tür çalışmalar yapıyor? Sayın Cumhurbaşkanının da bir açıklaması oldu” ifadeleri üzerine, ”Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın dediği gibi sitelerin yasak olmamasını diliyoruz. Ama bu, tamamen yargıyla ilgili bir konudur. Bakanlığımızın bu yasakla doğrudan, dolaylı hiçbir dahli yoktur” dedi.
Ulaştırma Bakanı olarak erişimi engelleyen ”youtube” internet sitesinin yetkilileriyle 3 kez görüşme yaptığını aktaran Yıldırım, sitenin engellenmesine neden olan ”Atatürk’e hakaret” konusunun ortadan kaldırılması için çaba gösterdiklerini söyledi. Bu siteye ilişkin erişimi engellemeye yönelik yargı kararlarının bir kısmının kaldırıldığını belirten Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Firmaya önerimiz, gelin bu yargı kararına bir üst mahkemede bir itiraz edin. Öst mahkeme sizin talebinizi değerlendirsin. Hukuk yollarını devam ettirelim, hukukun verdiği bir kararı yine hukuk yoluyla kaldırmamız mümkün. Bu, evrensel, herkesin bildiği bir kuraldır. Türkiye, bir hukuk devletidir, bu firma, ne kadar büyük olursa olsun, ne kadar çok ülkede yayın yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez. Türk vatandaşı nasıl yargıya, hukuka saygılıysa, bunların da aynı şekilde yargıya ve hukuka saygılı olmaları lazım, haklarını yine yargıda aramaları lazım.”
Bakan Yıldırım, görüşmede bunun yanı sıra, Türkiye’de bir irtibat bürosu açmaları yönünde söz konusu internet sitesi yöneticilerine talepte bulunduklarını kaydetti. Yıldırım, ”Türkiye’de faaliyet gösterip, reklam geliri elde edip de Türkiye’ye bir katkısı olmayan sitenin bu tutumunu devam ettirmesi, bu ülkenin geleceği için yemeyip içmeyip biriktirip vergi veren vatandaşlarımızı da fevkalade rahatsız etmektedir. Bunu da bu sitenin bilmesi lazım. Maliye Bakanlığı, bu konuda bir takibata girişmiş ve firmaya mükellef olmamasına rağmen 30 milyon TL’lik bir vergi tahakkuku yapmıştır” diye konuştu.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının, uluslararası sularda, İsrail’in hükümranlık alanının dışında meydana gelmiş bir ”deniz haydutluğu” olayı olduğunu belirterek, ”Şimdi bütün bunları bırakıp işi bayrak tartışmasına getirmek çok inandırıcı değildir” dedi.
Yıldırım, Rixos Otel’de düzenlenen TCDD Bandırma Limanı işletme hakkı devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldırım, Gazze’ye yardım götürürken İsrail’in saldırısına uğrayan ”Mavi Marmara” gemisinin Komor Adaları bayrağı taşıdığının hatırlatılarak, ”Gemiye ilişkin Türkiye’nin İsrail’e uluslararası hukuk alanında dava açmasının söz konusu olmayacağı doğru mu” sorusunu şöyle yanıtladı:
”Bunlar tamamen konuyu amacından saptırmaya yönelik gayretlerdir. Burada uyanık olmamız lazım. Her ne kadar gemi Komor Adaları bayraklı olsa bile gemi üzerindeki 600’e yakın yolcu, 29 mürettebatın büyük bir kısmı Türk vatandaşı. Hayatını kaybedenlerin tamamı, yaralıların büyük bir kısmı Türk vatandaşı. Bunun dışında 32 milletten de insan var o gemide. Şu asla ve asla unutulmamalıdır; bu olay, uluslararası sularda, İsrail’in hükümranlık alanının dışında meydana gelmiş bir deniz haydutluğu olayıdır. Bu olayı kimse saklayamaz, başka bir amaca yönlendiremez, olay bu kadar açıktır. Şimdi bütün bunları bırakıp işi bayrak tartışmasına getirmek çok inandırıcı değildir.”
İsrail’in gemileri ne zaman teslim edeceğinin sorulması üzerine de Yıldırım, İsrail’in 6 gemiyi alıkoyduğunu ve bununla ilgili bayrak devletinin (Komor) gerekli girişimleri yerine getirdiğini bildirdi. Yıldırım, ”Uluslararası sularda, uluslararası deniz hukuku ihlal edilmiştir. Gemide bulunan vatandaşlarımız şehit edilmiştir, yaralanan vatandaşlarımız var. Bu tamamen uluslararası deniz hukukuna aykırı bir deniz haydutluğu faaliyetidir. Bu yönüyle biz ilgileniyoruz ve bu konuda da uluslararası işbirliğini önemsiyoruz” dedi.
Gemilerin tümü için girişimlerde bulunduklarını belirten Yıldırım, öncelikli konularının orada hayatını kaybeden ve yaralananların durumu olduğunu ifade ederek ”Önce can sonra mal” ifadesini kullandı.
”GOOGLE’A ERİŞİMİN YAVAŞLAMA NEDENİ, YOUTUBE”
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, son günlerde ”google” arama motorundaki yavaşlamaya ilişkin de bu sitenin erişimindeki yavaşlamanın Türkiye ile ilgili bir konu olmadığını söyledi. ”Burada da maalesef bir saptırma yapılıyor” diyen Yıldırım, şunları kaydetti:
”Youtube’un belirli IP’lerden girişlerinin mahkeme kararıyla yasaklanması neticesinde, Youtube’u da devralan Google paylaşım sitesi, bu sefer Youtube’a girişlerde kullandığı bazı IP numaralarını, Google’ın IP numaralarıyla birleştirmek suretiyle buradan girişleri de zorlaştırmakta ve Youtube yasağını tekrar gündeme getirmek için böyle özel bir gayret göstermektedir. Bunun mahkeme kararıyla da uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur.”
Bütün bunlara rağmen söz konusu internet sitesinin olumlu adım atmasını talep ettiklerini belirten Yıldırım, ”(Ben bunları kabul etmem, Türkiye Cumhuriyeti benim işlerime karışmasın, ben küresel bir firmayım, bana kimse bir şey yapamaz) anlayışını devam ettirirseniz kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyeti yasalardan aldığı güçle hukuk devleti olmanın gereğini yapmaya devam edecek” dedi.
Bu sitenin 20’den fazla ülkede bürosu bulunduğunu, o ülkelerde vergi mükellefi olduğunu ve kanunlarına harfiyen riayet ettiğini ifade eden Yıldırım, ”Bizim de istediğimiz diğer ülkelerde yaptığı işi burada da yapsın. Bunun neresi yanlış” diye konuştu.
Google’a erişimin hızlandırılması konusunda bir girişimde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine de Yıldırım, bu tür teknik konuları Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının yürüttüğünü söyledi.
Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
”Türkiye’de vergi mükellefi olmaları şarttır, Türkiye’de para kazanacaklarsa, sorunsuz faaliyet yapacaklarsa bunları yerine getirmeleri lazım. Bunu bir kenara bırakıp, vatandaşı maniple ederek, kullanıcıları ajite ederek hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Hele hele bunu ilkesiz bir şekilde ‘interneti karartıyorlar”, ‘Youtube’u, Google’ı kapatıyorlar’ gibi bir anlayışla yapmasını da şiddetle kınıyorum. Vatandaşlarıma diyorum ki böyle bir paylaşım sitesinin bu tip yasa dışı, kendi kafasındaki projesine kimse boyun eğmesin.”
Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi için büyük başarılara imza atıldığını belirten Yıldırım, ”Bilgi toplumuna yönelik projeler ortadayken hiç kimsenin, bilgi çağının en büyük buluşu interneti karartmak, engellemek gibi komik bir isnatla bizi itham etmesine asla müsaade edemeyiz” dedi.